Fiii satului
Mihail Sadoveanu, scriitor
Deşi, conform bibliografiei, s-a născut la Paşcani (5 noiembrie 1880), noi ni-l revendicăm sadoveanuca “Fiu al satului” Verşeni. În Monografia Comunei Miroslăveşti sunt înserate argumente plauzibile furnizate chiar de scriitor, care să ne permită transferarea subiectivă a scriitorului de la poziţia de “nepot al satului” la cea de care ne-am permis, deja, să uzăm. În documentul găsit la Primăria din Paşcani, legat de naşterea scriitorului, la rubrica locul naşterii e menţionată sintagma “în casa mamei”. De drept, casa mamei era casa părinţilor ei de la Verşeni, ceea ce înseamnă că e posibil ca naşterea să fi avut loc la Verşeni, iar înregistrarea să fi fost făcută, pe parcurs, la Paşcani. Moartea mamei, când Mihail avea 14 ani, îl va detaşa dramatic de tatăl său, şi-l va face să declare că bunicii din Verşeni i-au devenit părinţi adoptivi. În asemenea împrejurări, “intoarcerea spre lumea rurală [a bunicilor din Verşeni] a avut fecunde consecinţe” asupra iniţierii sale în “codul permanenţelor etice ale străvechii civilizaţii autohtone”. Tot de aici se trage şi “fantasticul sadovenian”. Istoricii săi literari constată că “Verşenii […] devin un simbol al unui univers spiritual în care [Mihail] se va integra” şi că “neamurile mamei, care trăiau încă viaţa străbunilor” vor deveni “lumea operei sale”.
Jenică Hogaş – general de brigadă
S-a născut la Mirosloveşti în 1948.hogas
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii “A. I. Cuza” Iaşi cu Diploma de merit. A intrat în rîndul cadrelor active ale Armatei, în structura de informaţii externe şi în aparatul de contraspionaj. Din 1990 a lucrat în cadrul Serviciului de Informaţii Român. Între alte ordine şi medalii primite se numără şi “Meritul Militar” în grad de ofiţer. Din 2006 a trecut în rezervă.
Este “Cetăţean de Onoare” al comunei Mirosloveşti.
Prof. univ. dr. doc. Petre Gâştescu
Născut în 1931, în satul Soci.
Geograf de renume internaţional, Gâștescu membru fondator, membru de onoare, secretar, vicepreşedinte în diferite comisii şi comitete ale unor asociaţii, uniuni şi societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Distins cu Premiul Academiei Romane pentru lucrarea Lacurile din Romania, cu diplome de onoare şi de excelenţă din partea unor instituţii şi societăţi ştiinţifice, a unor universităţi. Profesor de Onoare al Universităţii “A. I. Cuza” din Iaşi şi Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava şi al Universităţii “Valahia” din Târgovişte.
Este “Cetăţean de Onoare” al comunei Mirosloveşti.
Vasile Gh. Iancu – scriitor, gazetar
Născut în 1941, în comuna Mirosloveşti, când comuna îngloba şi satul Ciohorăni.
Este absolvent al Facultăţii de Filologie iancua Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi. Lucrează în presa scrisă din 1970. “Restructurat” un an , pentru “nealiniere”, datorează revenirea în presă scriitorului şi cărturarului Octavian Paler. De-a lungul anilor a publicat, pe lângă articole “de serviciu”, proze, însemnări, reportaje, cronici literare, interviuri, eseuri în revistele: Cronica, Convorbiri literare, România literară, Ateneu etc. Este membru al Uniunii Scriitorilor. Între volumele publicate, amintim Sosire tardivă (proze, Ed. Junimea, 1992), Prizonierul (roman, Ed. Cronica, 1999), Fuga în memorie (proză memorialistică, Junimea, 2003), Când vii din mlaştini (roman, Cronica, 2005), Ispita singurătăţii (eseuri şi dialoguri, Timpul, Iaşi, 2009 –cărţi aflate, cu dedicaţia autorului, şi în bibliotecile noastre.
Este “Cetăţean de Onoare” al comunei Mirosloveşti.
Cleopatra Andrieş – doctor în medicină
S-a născut în Mirosloveşti, în 1939.
A absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi. În timpul studenţiei a suferit persecuţii politice, fiind exmatriculată, urmare a convingerilor politice ale tatălui său, învăţătorul Ioan Pantelimon. În 1985 a obţinut titlul ştiinţific de “doctor în medicină”. A înfiinţat primele cabinete de psihiatrie (în cadrul Policlinicii, în contextul sistemului policlinic cu plată şi în cel strict particular) în municipiul Roman. Este membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă – Filiala Neamţ. Posedă calitatea de “Luptător în rezistenţa anticomunistă”.
Deţine Diploma de Onoare a Consiliului Local al comunei Mirosloveşti.
Dr. ing. Ionel Lupu
S-a născut în Ciohorani, în 1934.
A absolvit Facultatea de Silvicultură din Braşov. Obţine titlul ştiinţific de “doctor în geobotanică” la Universitatea Agronomică Iaşi. Lucrează un deceniu ca director adjunct al Grădinii Botanice din Iaşi, unde face cercetări ştiinţifice şi elaborează zeci de studii, cf. Buletinului Grădinii Botanice din Iaşi. A fost directorul Asociaţiei Dendroornamentale Anastasie Fătu Iaşi. Competenţele sale de cercetător ştiintific au fost exercitate şi asupra unor eşantioane de material geobotanic recoltat din arealul comunei Mirosloveşti. A stabilit vârsta multiseculară a stejarului “lui Andriuţă” şi a părului “lui Sticea”, arbori din arealul nostru local.
Deţine Diploma de Onoare a Consiliului Local al comunei Mirosloveşti.
Acad. Petre Bogdan, (1871-1944)
Născut în comuna Mirosloveşti, când comuna încorpora şi satul Cozmeşti.
Profesor universitar, rector al Universităţii din Iaşi, fondatorul catedrei de chimie-fizică din cadrul Universităţii ieşene. Director al Fundatiei Culturale Regale – Filiala Iaşi, directorul Bibliotecii Universitare (salvatorul instituţiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial).
Membru al Academiei Române.
Prof. univ. dr. Mihai Cojocaru
S-a născut la Verşeni.
Este absolvent al Facultăţii de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Şi-a obţinut titlul ştiinţific de “doctor” la Universitatea de Stat din Leningrad (azi Sankt Petersburg, în Federaţia Rusă).
Prof. univ. dr. Constantin Luca
Născut în 1946, în comuna Mirosloveşti, când comuna încorpora şi satul Ciohorăni. Profesor universitar şi decan al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi. Autor a în jur de 200 de lucrări în domeniul chimiei, membru în numeroase societăţi şi asociaţii ştiinţifice de profil, deţinătorul medaliei de aur la cel de-al 42-lea Salon Mondial de Invenţii (Bruxelles, 1993).
Este “Cetăţean de Onoare” al comunei Mirosloveşti.
Prof. univ. dr. Constantin Partin
Născut în 1930, în satul Soci.
Absolvent al Facultăţii de Litere partina Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi cu magna cum laude. A funcţionat ca dascăl la aceeaşi Universitate, fiind colaborator apropiat al academicianului Constantin Ciopraga. A publicat recenzii, cronici şi studii dedicate literaturii române, între ele bucurându-se de o bună primire cele vizând operele lui Nicolae Iorga şi Liviu Rebreanu. A format o parte din dascălii noştri locali de limbă şi literatură română.
Deţine Diploma de Onoare a Consiliului Local al comunei Mirosloveşti.
Prof. univ. dr. Ilie Niţă
Născut în 1933, în comuna Mirosloveşti, când comuna încorpora şi satul Ciohorăni.
Ca student, a fost preşedintele nitaUniunii Asociaţiei Studenţilor din centrul universitar Iaşi. Deţinător al titlului ştiinţific de doctor în economie, a parcurs toate treptele didactice universitare şi a elaborat, individual sau în coautorat, peste 100 de studii publicate. A dedicat cinci decenii de activitate didactică universitară studenţimii de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi. A condus Secţia de Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură din judeţul Iaşi.
Este “Cetăţean de Onoare” al comunei Mirosloveşti.
Dumitru Frunza – poet
Născut în 1929 la Mirosloveşti.
Are studii militare. A lucrat la început ca ofiţer, apoi ca redactor la Radio-Televiziune.
După absolvirea Facultăţii de filozofie, începută la Iaşi şi terminată la Bucureşti, lucrează ca redactor la “Albina” până în 1989.
Publică 10 volume de poezii. Este membru al Uniunii Scriitorilor.
Mihai M. Gospodaru – doctor în medicină veterinară
S-a născut la Mirosloveşti în 1916.
A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti în perioada 1936-1942. Obţine titlul ştiinţific de “doctor în medicină veterinară” în 1969.
A contribuit la realizarea infrastructurii şi a reţelei de personal sanitar-veterinar în mediul rural din fostul judeţ Baia. A fost director de şcoală tehnică veterinară (Iaşi), şef de serviciu la Direcţia Agricolă a fostei regiuni Suceava, vicepreşedinte al fostului judeţ Baia.
A fost distins cu Ordinul Muncii clasa a III-a, cu Medalia Victoria împotriva Fascismului (acordată de Prezidiul Sovietului Suprem al URSS).
Comuna Miroslovesti
Consiliul local
De interes public
- Coronavirus – Precizari
- Declaratii de avere si de interese
- Transparenta decizionala
- Documente de interes public
- Solicitare informatii. Legislatie
- Numele si prenumele persoanei responsabile pentru Legea 544/2001
- Formular pentru solicitare in baza Legii 544/2001
- Modalitatea de contestare a deciziei si formularele aferente pentru reclamatie administrativa (refuz si netrimitere in termen legal)
- Lista documentelor de interes public si lista cu documentele produse/gestionate de institutie
- Rapoarte de aplicare a Legii nr. 544/2001
- Buletin informativ
- Buget din toate sursele de venituri
- Salarizare
- Bilanturi contabile
- Achizitii publice
- Invitatii de participare
- Anunt atribuire contracte
- Centralizatorul achizitiilor publice si contractele cu valoare de peste 5000 de euro
- Formulare tip
- Informatii de interes public