Cetăţeni de onoare
Cleopatra Andrieş, doctor în medicină
S-a născut în Mirosloveşti, în 1939.
A absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi. În timpul studenţiei a suferit persecuţii politice, fiind exmatriculată, urmare a convingerilor politice ale tatălui său, învăţătorul Ioan Pantelimon. În 1985 a obţinut titlul ştiinţific de “doctor în medicină”. A înfiinţat primele cabinete de psihiatrie din municipiul Roman, în contextul sistemului policlinic cu plată şi în cel strict particular. Este membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă – Filiala Neamţ. Posedă calitatea de “Luptător în rezistenţa anticomunistă”.
Constantin Luca, prof. univ. dr.
Născut în 1946, în comuna Mirosloveşti, când comuna încorpora şi satul Ciohorăni. Decan al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi, autor a circa 200 de lucrări în domeniul chimiei, membru în numeroase societăţi şi asociaţii ştiinţifice de profil, deţinătorul medaliei de aur la cel de-al 42-lea Salon Mondial de Invenţii (Bruxelles, 1993).
Constantin Niţă, doctor în economie, om politic
Născut în 1955 la Ciohorăni, sat aflat atunci în comuna Mirosloveşti.
A lucrat ca expert în sistemul CAER (în relaţiile contractuale cu Ungaria), cadru didactic asociat la Universitatea “Transilvania” Braşov. Din anul 2000 se dedică politicii, devenind deputat, senator şi ministru,
Costel Avram, inginer , om politic
Născut la Verşeni, în 1969.
Sportiv de performanţă (rugbyst), om politic (deputat, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara), un mecena al comunităţii din care descinde: sponsor al monografiei comunei Mirosloveşti şi al monumentelor omagiale de la Verşeni, dedicate Eroilor şi lui Mihail Sadoveanu, promotor al evenimentelor memorialistice de la Verşeni dedicate lui Mihail Sadoveanu.
Ilie Niţă, prof. univ. dr.
Născut în 1933, în comuna Mirosloveşti, când comuna încorpora şi satul Ciohorăni.
Ca student, a fost preşedintele Uniunii Asociaţiei Studenţilor din centrul universitar Iaşi. Deţinător al titlului ştiinţific de doctor în economie, a parcurs toate treptele didactice universitare şi a elaborat, individual sau în coautorat, peste 100 de studii publicate. A dedicat cinci decenii de activitate didactică universitară studenţimii de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi. A condus Secţia de Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură din judeţul Iaşi.
Petre Gâştescu, prof. univ. dr. doc.
Născut în 1931, în satul Soci.
Geograf de renume internaţional, membru, membru fondator, membru de onoare, secretar, vicepreşedinte în diferite comisii şi comitete ale unor asociaţii, uniuni şi societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Distins cu Premiul Academiei Romane pentru lucrarea Lacurile din Romania, cu diplome de onoare şi de excelenţă din partea unor instituţii şi societăţi ştiinţifice, a unor universităţi. Profesor de Onoare al Universităţii “A. I. Cuza” din Iaşi şi Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava şi al Universităţii “Valahia” din Târgovişte.
Vasile Gh. Iancu – scriitor, publicist
Născut în 1941, în comuna Mirosloveşti, când comuna îngloba şi satul Ciohorăni.
Este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi. Lucrează în presa scrisă din 1970. “Restructurat” un an , pentru “nealiniere”, datorează revenirea în presă celebrului cărturar Octavian Paler. De-a lungul anilor a publicat, pe lângă articole “de serviciu”, proze, însemnări, reportaje, cronici literare, interviuri, eseuri în revistele: Cronica, Convorbiri literare, România literară, Ateneu etc. Este membru al Uniunii Scriitorilor. Între volumele publicate, amintim Sosire tardivă (proze, Ed. Junimea, 1992), Prizonierul (roman, Ed. Cronica, 1999), Fuga în memorie (proză memorialistică, Junimea, 2003), Când vii din mlaştini (roman, Cronica, 2005), Ispita singurătăţii (eseuri şi dialoguri, Timpul, Iaşi, 2009 –cărţi aflate, cu dedicaţia autorului, şi în bibliotecile noastre.
Dl. prof. col (r) Grigore Dominte, autor de literatură memorialistică, supravieţuitor al lagărelor naziste.
Vasile Toma, economist
Născut la Mirosloveşti, în 1951.
Absolvent al studiilor postuniversitare ale Institutului Româno-Francez pentru Administrarea Întreprinderilor. A condus, ca director comercial, SC HIDROCONSTRUCTIA SA Bucureşti (Sucursala Bacău). A sponsorizat activităţi publice din satul natal şi ediţia a doua a monografiei comunei Mirosloveşti.
Grigore Dominte, profesor, colonel în Ministerul de Interne
Născut în 1932, în comuna Mirosloveşti (fiu al satului Soci).
Absolvent al Facultăţii de Istorie (Secţia arheologie) a Univ. Bucureşti.
A lucrat ca profesor şi director în sistemul scolilor de reeducare a delincvenţilor minori. A condus (cu gradul de maior, deşi funcţia era corespunzătoare gradului de general) întreg sistemul şcolilor de reeducare, anume Serviciul Independent de Reeducare a Minorilor din cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor Bucureşti.
Copil fiind în timpul războiului, rămas orfan de mamă şi cu tatăl aflat pe front, ajunge, impreuna cu alţi doi fraţi mai mici, într-un preventoriu din Ardealul ocupat de unguri. Administraţia maghiară a trimis în lagărul nazist de la Dachau intreg preventoriul. Experienţa dramatică a copilului Gr. Dominte este evocată în cărţile de memorialistică ale celui care a trăit coşmarul acestui tragic episod din istoria umanităţii.
Ioan Stefan, Învăţător
S-a născut la 13 decembrie 1932, în localitatea Mirosloveşti. A urmat şcoala primară în satul natal. Este absolvent al Şcolii Normale din Piatra-Neamţ. Revine la Mirosloveşti, unde lucrează ca învăţător până la pensionare (1995). A fost primul învăţător care a obţinut gradul I în învăţământ după ultimul război, conform noii metodologii. S-a remarcat prin rezultate deosebite la catedră, pregătind zeci de generaţii de elevi. Pentru meritele sale profesionale a fost distins cu titlul de „Învăţător Evidenţiat”. A fost un animator al vieţii sportive în sat, înfiinţând asociaţia sportive “Avântul”, contribuind la diversificarea practicării sportului local: atletism, fotbal, ciclism, box, lupte, schi. A fost promotorul cinematrograficului în comuna Mirosloveşti, într-o perioadă când localităţile nu erau încă electrificate.
Jenică Hogaş, general de brigade
S-a născut la Mirosloveşti, în 1948.
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii “A. I. Cuza” Iaşi cu Diploma de merit. A intrat în rândul cadrelor active ale Armatei, în structura de informaţii externe. Din 1990, a lucrat în cadrul Serviciului de Informaţii Român. Între alte ordine şi medalii primite se numără şi “Meritul Militar” în grad de ofiţer. Din 2006 a trecut în rezervă.
Vasile Şoimaru, conf. univ. dr., scriitor
Născut la 30 aprilie 1949 la Cornova, în Basarabia
Fondator al Academiei de Studii Economice din Chişinău, deputat în Parlamentul R. Moldova, în două legislaturi, profesor universitar, publicist şi monografist de notorietate prin celebrele albume etnofotografice dedicate românilor din jurul României şi valorificarea monografică a unor rezultate ale expediţiilor sociologice realizate de echipa academicianului Dimitrie Gusti. Un globe- trotter cu performanţe demne de guiness book. Are origini mirosloveştene prin strămoşii săi Năvrăpescu-Şoimaru, dregători domneşti şi proprietari de moşii în satele comunei Mirosloveşti. Este fondatorul unei secţii de carte basarabeană la Mirosloveşti, volumele fiind aduse cu automobilul său în zecile de vizite pe meleagurile străbunilor săi cu ocini pe malul Moldovei. După numărul cărţilor româneşti răspâdite în peregrinările sale pe drumurile românimii, poate fi privit ca un Badea Cârţan al postmodernităţii.
Adrian Ardeleanu, profesor, etnolog
Directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, cel care a contribuit covârşitor la promovarea folclorului mirosloveştean dincolo de hotarele satului. A acordat asistenţă specializată artiştilor populari locali, constituiţi în ansamblul “Şezătoarea”, i-a trimis la festivalurile de profil, a realizat în sat schimburi de experienţă cu artişti populari suceveni, a propus televiziunilor naţionale emisiuni cu membrii Şezătorii de la Mirosloveştişi a sprijinit realizarea festivalului local de folclor, cu prilejul bâlciului de la Duminica Mare.
Constantin Partin, prof. univ. dr.
Născut în 1930, în satul Soci.
Absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi cu magna cum laude. A funcţionat ca dascăl la aceeaşi Universitate, fiind colaborator apropiat al academicianului Constantin Ciopraga. A publicat recenzii, cronici şi studii dedicate literaturii române, între ele bucurându-se de o bună primire cele vizând operele lui Nicolae Iorga şi Liviu Rebreanu. A format o parte din dascălii noştri locali de limbă şi literatură română.
Nicolae Dabija, scriitor, publicist, academician
Născut la 15 iulie 1948 în Basarabia, la Codreni.
Poet de anvergură, din grupul celor mai reprerezentativi scriitori modernişti ai slovei româneşti. Scriitor de notorietate internaţională (este tradus în mai multe limbi, deţine premii internaţionale. Este membru de onoare al Academiei Române şi membru al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. Este cel mai reprezentativ militant al mişcării de recuperare a drepturilor naţionale din Basarabia şi un fervent militant pentru Unirea R. Moldova cu Ţara-mamă. De circa zece ani, comunitatea mirosloveşteană are privilegiul unei fructuoase relaţii culturale cu scriitorul basarabean.
Radu Theodoru, scriitor, general, comandor de flotă aeriană
Ofiţer de carieră, cu întreruperi determinate de impactul spiritului său liber cu ideologia regimului. Gazetar şi scriitor de literatură beletristică şi documentară în care predomină tematica istorică. A scris circa 80 de cărţi, deţine Premiul Academiei pentru volumele dedicate lui Mihai Viteazul. A fost pasionat şi de navigaţia cu velierul pe mare, fiind cunoscută tentativa sa de a face ocolul Pământului cu un velier cu echipaj românesc. A reuşit performanţa de a trece primul, cu yachtul autohton, din Mediterana în Atlantic. Legătura sa cu obştea mirosloveşteană – un privilegiu onorant acordat de scriitorul de anvergură sadoveniană – o datorăm prietenilor basarabeni.
Comuna Miroslovesti
Consiliul local
De interes public
- Coronavirus – Precizari
- Declaratii de avere si de interese
- Transparenta decizionala
- Documente de interes public
- Solicitare informatii. Legislatie
- Numele si prenumele persoanei responsabile pentru Legea 544/2001
- Formular pentru solicitare in baza Legii 544/2001
- Modalitatea de contestare a deciziei si formularele aferente pentru reclamatie administrativa (refuz si netrimitere in termen legal)
- Lista documentelor de interes public si lista cu documentele produse/gestionate de institutie
- Rapoarte de aplicare a Legii nr. 544/2001
- Buletin informativ
- Buget din toate sursele de venituri
- Salarizare
- Bilanturi contabile
- Achizitii publice
- Invitatii de participare
- Anunt atribuire contracte
- Centralizatorul achizitiilor publice si contractele cu valoare de peste 5000 de euro
- Formulare tip
- Informatii de interes public